Loading Events

anthea hamilton

The Garden

Studio Voltaire, London

the work is permanent commission

the garden

public entrance to Studio Voltaire.

Anthea Hamilton is a long–term resident of our local area and was inspired by vernacular gardens of South London. Designed to be used by visitors, local residents and onsite artists, the planting scheme combines ornamental flowers and shrubs with edible plants. Organic surfaces with formal structures and tactile finishes complement the garden’s raised beds, pergola, seating areas, fountain and tiled walkway.

Artist Nicholas Byrne has been invited by Hamilton to design a gate for the garden, forming a second entrance from the south, which further opens up the garden to our immediate neighbourhood. Subject to the varying growing cycles and life–spans of plants, the garden is a long–term and ongoing commitment that has been made with care and attention.

Anthea Hamilton (b. 1978, London) is a previous studio holder at Studio Voltaire. She was nominated for the Turner Prize in 2016. Large–scale solo exhibitions have included The Squash at Tate Britain (2018), Anthea Hamilton Reimagines Kettle’s Yard at The Hepworth Wakefield (2016) and Lichen! Libido! Chastity! at the SculptureCenter in New York (2015).

Supported by Outset Contemporary Art Fund